Succé för den mobila återvinningscentralen

Sedan november 2015 har SÖRAB testat en mobil återvinningscentral. Tanken är att den ska underlätta för de hushåll som inte har tillgång till bil, eller av annan anledning har svårt att ta sig till en vanlig återvinningscentral för att bli av med sitt avfall. Massor av glada invånare har tömt förråd och byrålådor på grejer och kommit till den mobila återvinningscentralen.

– I våra ägarkommuners gemensamma avfallsplan är målet att öka återvinningen, ge mer service och sätta invånarna i centrum. Med den mobila återvinningscentralen underlättar vi för hushållen att på ett enkelt och smidigt sätt bli av med olika former av avfall. Det här är särskilt bra för dem som inte har bil, säger Johan Lausing, VD på SÖRAB.

– Vi gör det som ett test. Därefter ska vi utvärdera det för att se om det kan bli ett permanent komplement vill våra sex stationära återvinningscentraler som det tidvis är väldigt hårt tryck på. SÖRAB vill gärna bygga fler returparker, men det är inte enkelt att hitta mark i regionen att bygga fler anläggningar på. Det här kan vara ett sätt att åtminstone delvis lösa det problemet, fortsätter Lausing.

Den mobila återvinningscentralen har blivit positivt bemött i hela SÖRAB-regionen. Under årets fyra första månader har över tusen avfallslämnare besökt den mobila ÅVCn och lämnat 30 ton avfall. De populäraste fraktionerna är Brännbart och Elektronik. Täbyborna leder besöksligan tätt följda av Danderyd och Solna.

Viktmässigt har dock Danderydsborna lämnat in flest kilon med avfall.

Kommun Inlämnat avfall jan-april 2016
Upplands Väsby 2 556,5 kg
Sundbyberg 1 359,5 kg
Danderyd 6 833,8 kg
Lidingö 1 636,9 kg
Vallentuna 3 544,5 kg
Täby 7 101,5 kg
Sollentuna 2 337,5 kg
Järfälla 1 711,5 kg
Solna 2 918,6 kg


Till den mobila återvinningscentralen kan man lämna i stort sett det som man kan lämna på SÖRABs stationära ÅVCer med vissa undantag som trädgårdsavfall, tryckimpregnerat trä och asbest. Av utrymmesskäl hänvisas även vitvaror till de stationära ÅVCerna, eller till återförsäljare, som sedan 1 oktober 2015 är skyldiga att omhänderta din gamla elektronik när du köper nytt. Det finns alltid en rådgivare och en kemist med på plats. 

Mer info hittar du här »

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår