Mobil ÅVC lockar fram farligt avfall

Under 2016 lämnades nästan 150 ton avfall till SÖRABs mobila återvinningscentral. Av dessa var 27 225 kg farligt avfall och el-avfall. Det är ungefär lika mycket som 20 stycken normalstora personbilar väger. Många kilon som skulle ha kunnat göra skada om de hamnat i soppåsen.

 

Efter en rundringning bland ett par av SÖRABs ägarkommuner verkar det som att mängderna farligt avfall och uttjänta elprodukter inte minskat i deras övriga insamlingssystem under året, snarare tvärtom, menar Josefin Pucher som är avfallsplanerare på Danderyds kommun.

 

Johan Lausing, VD på SÖRAB, tycker att det är mycket bra att få in de här mängderna på det här sättet då de är farliga för miljön och behöver omhändertas på speciellt sätt.

 

- Med den mobila ÅVC:n har vi gjort återvinningen än mer tillgänglig och det verkar som vi har hittat ett nytt sätt att samla in farligt avfall på, säger Johan Lausing.

 

Den mobila återvinningscentralen tar emot i stort sett det mesta som invånarna kan lämna på SÖRABs stationära återvinningscentraler, men i mindre mängder på grund av begränsat utrymme. Den har rullat ute i bolagets ägarkommuner sedan november 2015 och är väldigt uppskattad bland invånarna.

 

Den har blivit en sådan succé att SÖRAB investerat i ytterligare mobila lösningar som tagits i drift under våren 2017.

Nyhet för i år är även en ny Återbruksbil där du kan lämna mindre möbler och prylar som du tröttnat på, men som fortfarande kan vara användbara och glädja någon annan.

 

För mer info:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår