Ny lag ska minska mängden plastpåsar

Den första juni trädde en ny lag i kraft som ska minska antalet plastpåsar i butiker i Sverige. Nu måste affärerna informera sina kunder om den skadliga påverkan plastbärkassarna har på miljön. Anledningen är ett EU-direktiv som Naturvårdsverket arbetat fram till ett lagförslag.

 

 Försäljningen av plastpåsar i Sverige ska minska drastiskt. Det innebär att butiker kommer att behöva informera sina kunder om plastens miljöpåverkan.

 

— Vi ska bli mer resurseffektiva och inte använda kassen som en engångsprodukt. Vi vill inte byta ut plastkassen mot en annan typ av kasse utan helt enkelt att man tar det man har hemma, säger Malin Göransson, handläggare på kretsloppsenheten på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio.

 

Tanken är att konsumenterna också ska återanvända sina kassar för att uppnå de mål Naturvårdsverket satt upp. Till 2019 ska antalet plastbärkassar ha minskat till 90 stycken per person och år. För att kunna kartlägga försäljningen kommer butikerna att behöva rapportera in hur många plastpåsar de säljer.

 

Hur butikerna ska informera sina kunder om plastkassarnas miljöpåverkan är inte bestämt utan upp till varje enskild butik.

 

Här får du några miljötips kring plastpåsar från Naturskyddsföreningen:

1. Den bästa kassen är den som används mest

Det går tyvärr inte att säga om kassar av plast eller papper är bäst. Olika studier ger nämligen olika resultat. Det beror bland annat på i vilket land kassarna tillverkats och vilka råvaror och energikällor som använts. Beräkningarna tar heller inte med problemet med plastkassar som hamnar i naturen, där det tar hundratals år innan de brutits ned. Vi menar därför att den bästa kassen är den som används flest gånger och sedan läggs i återvinningen. Ta med dina gamla kassar nästa gång du handlar!  

 

2. Tygkassen bra om du använder den massor

Tygkassarna kräver mycket mer energi, vatten och kemikalier vid tillverkning än övriga kassar. Men den kan också användas väldigt många gånger. Tygkassen är alltså helt okej om du verkligen använder den. Och den är riktigt bra om den är gjord av tyg som annars skulle kasseras.

 

3. Släng sopor i tunnare påsar

Den tunnare sortens soppåsar som köps på rulle i butik är bäst att slänga sopor i. Dels kräver de inte lika mycket energi vid tillverkning som tjockare plastpåsar, vilket är bättre för klimatet. Dels ger de mindre avfall eftersom de är tunnare.

 

4. Tjocka plastkassar ingen hit

Klädbutikernas tjocka plastpåsar är problematiska. De kräver mycket energi vid tillverkningen, ger mycket avfall på grund av tjockleken och är kluriga att återanvända eftersom de inte passar till så mycket annat än just kläder. Undvik gärna tjockpåsarna och när du väl får en; ta med den på fler shoppingrundor innan du lämnar till återvinning.

 

5. Bli glad av kassar som kostar

Irriterad över butiker som tar betalt för kassarna? Bli glad istället. Ett pris på kassen har gjort att användningen har minskat i andra länder. Istället för att slentrianmässigt ta en kasse måste kunden tänka till: kan jag ta varan i väskan, under armen eller i min medhavda påse? 

 

Så kom igen, börja plastbanta du med!

 

Fyra argument för att använda färre plastbärkassar:

  • Det kan ta upp till 400 år för naturen att bryta ner en plastbärkasse.
  • Många fåglar och däggdjur skadas efter att ha fastnat i plast eller ätit plast i haven. 
  • Att tillverka plastbärkassar är energikrävande och påverkar klimatet negativt.
  • Plastbärkassar är en stor källa till nedskräpning och bidrar till spridningen av mikroplaster i naturen. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår