Stockholms kommuner gör en kraftsamling för miljön

Stockholms kommuner samlade tillsammans in nästan 52 000 ton matavfall under 2016.  Det är 12 procent mer än året innan. Det är dock endast cirka 20 procent av den totala mängden matavfall som finns i Stockholms län. Det nationella målet som ska vara uppnått nästa år är 50 procent insamlat, dvs mer än dubbelt så mycket. En undersökning som avfallsbolaget SÖRAB gjort visar att stockholmarna sätter praktiska faktorer framför miljömål när det gäller att källsortera.

 

25 kommuner i Stockholms län gör sedan ett år tillbaka en gemensam satsning för att öka hushållens sortering av matrester och samtidigt informera om miljönyttan.

 

- Vår undersökning visar att många kommuninvånare anser att källsortering överlag innehåller för många moment, att det är svårt att få plats med allt i hemmet och att det kan kännas äckligt att hantera vissa typer av avfall, säger Teresa Frykman, planerings- och kommunikationschef, SÖRAB. Men att sortera sitt matavfall behöver varken vara svårt eller äckligt.

 

Undersökningen visade även att invånarna känner sig otillräckligt informerade om resultatet av sina insatser. 

 

- Tillsammans med 25 stockholmskommuner gör vi en gemensam satsning för att informera om hur vårt matavfall bidrar till att fler bussar och bilar kan drivas med biogas i stället för fossila bränslen och att vi därmed är med om att förbättra vår miljö, säger Teresa Frykman.

 

Kommuninvånarnas insamlade matavfall 2016 räcker till att driva en biogasbuss 1 265 635 mil. Det är 316 varv runt jorden. När vi når det nationella miljömålet kommer stockholmarnas matavfall räcka till 776 varv runt jorden. En stadsbuss som drivs med biogas, kan köra ett helt år på matavfallet från 3 000 personer. Om 50 procent av stockholmarna lämnar sina matrester till återvinning skulle det räcka till 333 bussar under ett år. I Stockholms län drivs 327 stadsbussar med biogas.  Eftersom biogas ger betydligt lägre utsläpp av miljö- och hälsofarliga ämnen i jämförelse med fossila bränslen kan stockholmarnas matavfall bidra till en hållbar miljö. 

Visste du att:

- Ett ton rötat matavfall ger 1200 kWh biogasenergi. Det kan driva en biogasbil ca 1900 km.

- En påse matavfall (vikt 2 kg) ger kväve från biogödseln som räcker till för att odla havre till ca 18 portioner havregrynsgröt.

FAKTA

  • Samtliga kommuner i Stockholms län gör nu en gemensam satsning (exkl Norrtälje) för att få fler hushåll att sortera sitt matavfall. Det källsorterade matavfallet återvinns till biogas och biogödsel. Kommunerna som deltar i miljösatsningen är: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nykvarn Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker tillsammans med de kommunägda avfallsbolagen i länet.
  • Biogas bildas när man rötar biologiskt avfall och har lägre miljöpåverkan och släpper ut mindre koldioxid än bensin och diesel. Biogas används som drivmedel till exempelvis bussar, taxibilar och sopbilar.  
  • Det som är kvar i rötningstanken sedan man tagit hand om biogasen är biogödsel. Det är ett snabbverkande flytande gödselmedel som kan ersätta konstgödsel inom jordbruket.
  • Regeringens miljömål är att minst hälften av Sveriges matavfall ska behandlas biologiskt. Minst 50 procent ska sorteras ut från hushåll, storkök, butiker och restauranger samt behandlas så att växtnäring kan tas tillvara. Dessutom ska minst 40 procent av matavfallet behandlas så att även energi kan tas tillvara.

Läs mer på sorteramatresten.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår